Οι εξελίξεις, οι υπολογιστές και οι νέες τεχνολογίες έχουν αυξήσει τις σχεδιαστικές απαιτήσεις των τελευταίων εκδόσεων των προγραμμάτων.
Ένα από τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά που μπήκε στη ζωή μας είναι η ενεργειακή μελέτη και απόδοση ενός νέου αρχιτεκτονικού έργου.
Η σχεδιαστική αυτή νέα απαίτηση είναι εύκολο να υλοποιηθεί με τα προγράμματα νέας τεχνολογίας που ονομάζονται BIM (Building information modeling). Το Revit είναι ένα πρόγραμμα BIM.
Το BIM προσεγγίζει όλο το κτίριο ενιαία. Αυτό δηλώνει ότι υπάρχουν διαφορετικές απεικονίσεις του κτιρίου (π.χ. Κατόψεις, Όψεις, Τομές, Αξονομετρικά, Προοπτικά), αλλά αναφέρονται σε ένα και μοναδικό μοντέλο το οποίο και δημιουργεί, τροποποιεί και επεξεργάζεται ο χρήστης.
Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει οπουδήποτε επηρεάζει συνολικά το μοντέλο.
Για παράδειγμα μπορείτε να προσθέσετε ή να τροποποιήσετε ένα παράθυρο στην κάτοψη, την όψη ή το αξονομετρικό του κτιρίου. Αυτή αυτόματα εμφανίζεται παντού, γιατί έγινε στο μοντέλο κατά συνέπεια και σε όλες τις διαφορετικές απεικονίσεις του.
Αντίθετα στο AutoCAD και το AutoCAD Architecture κάθε όροφος του κτιρίου δημιουργείται ανεξάρτητα και όλες μαζί δημιουργούν το μοντέλο από το οποίο μπορούν να δημιουργηθούν οι όψεις, τομές κ.λπ. Τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν στον όροφο, να δημιουργηθεί το κτίριο και στη συνέχεια ξανά όψεις, τομές κ.λπ. Με άλλα λόγια η σχεδίαση σ’ αυτά τα προγράμματα είναι μονοσήμαντη, ενώ στο Revit Bidirectional (Αμφίδρομη).
Η δημιουργία ενιαίου τρισδιάστατου μοντέλου είναι πολύ χρήσιμη και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη ενεργειακή μελέτη του.
Στο Revit υπολογίζονται αυτόματα σκιές και μπορούν να τοποθετηθούν υλικά, φωτισμοί και να δημιουργηθεί φωτορεαλισμός.
Το Revit δεν έχει σαν σχεδιαστική βάση το AutoCAD αλλά έχει δική του σχεδιαστική λογική που είναι πιο κοντά στην αρχιτεκτονική λογική.